UPUTSTVO ZA KORIŠTENJE I NJEGU KONTAKTNIH LEĆA

 

Kontaktna leća u boji su jednostavna za upotrebu i održavanje! Ako do sada niste koristili kontaktne leće u boji to vam se može činiti malo zastrašujuće, ali sa nekoliko korisnih savjeta i malo prakse, postat će vrlo jednostavno. Za upotrebu kontaktnih leća, sigurnost je najvažnija. Naša kontaktna leća su sigurna za upotrebu. Ipak, proizvođač strogo savjetuje da se pridržavate uputstva. Prije nego počnete sa upotrebom kontaktnih leća treba nabaviti kutijicu za čuvanje kontakntih leća i tekućinu za njegu i čuvanje leća u boji. Tada će vaša upotreba kontaktnih leća biti sigurna za vas i vaše oči.

 

KAKO STAVITI KONTAKTNE LEĆE?

 

Prilikom prve upotrebe kontaktnih leća, javljaju se pitanja kako staviti leće, hoću li moći gledati kroz njih i slično..., ali postavljanje i nošenje leća sa malo prakse postaje jednostavno. Za pravilnu upotrebu leća, trebat će vam tekućina za čišćenje leća, kutijica u kojoj se čuvaju leće, topla voda i sredstvo za pranje ruku i ubrusi za sušenje ruku i ogledalo. Leće se smiju čistiti samo odgovarajućom tekućinom koja je specijalno napravljena za tu namjenu. Sredstvo se može kupiti u ljekarnoj ili optičkoj radnji.


Priprema

 

Prije nego što dodirnete leće, temeljno operite ruke i osušite ih papirnatim ubrusom. Ne koristite sredstva koja ostavljaju masnoće jer bi se onda one mogle prenjeti na leće.

 

Leće se nalaze u posebnom sterilnom pakovanju. Ako se poklopac sterilnog pakovanja podigao ili je pakovanje na bilo koji način oštećeno, ne koristite leće!!!

Lagano protresti pakovanje, oljuštiti foliju i podići poklopac. Nakon toga zajedno sa tekučinom izručiti leću na dlan.

Nikada nemojte dodirivati leću noktom, pincetom ili bilo kojim drugim predmetom koji ih može odštetiti.


Stavljanje kontaktnih leća

 

Prije stavljanja, pregledajte da li je leća čista, da li ima dovoljno tekućine u njoj i da li ivice leće formiraju ravnomjeran krug.

Isperite leće tekućinom koje ste kupili u ljekarnoj ili optici i koje se nalaze u svom orginalnom pakiranju. Leće ispirite uvijek svježom tekućinom.

Postavite leću na vrh kažiprsta i provjerite da li je postavljena u pravom smjeru.

Nakon provjere možete početi sa stavljanjem. Srednjim prstom iste ruke gdje je leća na kažiprstu malo spustite donji kapak. Kažiprstom ili srednjim prstom druge ruke malo podignite gornji kapak.

Sada ste napravili dovoljno mjesta da postavite vaše leće.

Stavite leću u oko!

Blago trepnite jednom ili dva puta i leća će sama odabrati svoj pravi položaj. Isti postupak ponovite i za drugo oko.

Stavljanje leća u boji je jednostavan postupak, ali zahtjeva malo prakse.

Leće stavljajte nad nekom čistom površinom, poput lavaboa sa ogledalom u kupatilu. Leće se stavljaju prije nego što se nanese šminka.

Preporučuje se da se leća nosi do 10 sati u jednom danu.

 

Postupak stavljanja leća izgleda ovako:

  1. Stajati ili sjediti pred ogledalom
  2. Izvaditi leće iz kutijice za čuvanje i staviti ga na jagodični dio kažiprsta. Leća treba da bude okrenuta na gore. Ivice leće moraju ostati glatke i ne smiju biti savijene. Leća mora biti dovoljno u tekućini, ako je suha, dolijte na leću kap ili dvije kapljice za čišćenje i njegu leća. Nikada ne koristiti običnu vodu za čišćenje leća.
  3. Kada se leća nalazi na jagodici kažiprsta, srednjim prstom iste ruke lagano povucite donji kapak na dole. Zatim kažiprstom druge ruke povucite gornji kapak blago na gore.
  4. Staviti leće lagano i bez naglih pokreta. Ciljati sredinu oka, tamo gdje se napravilo najviše prostora da se stavi leća.
  5. Kada je leća dotakla oko, ukloniti prst. Leća treba da je ostala u oku. Ukoliko nije ponovite dok leća ne ostane u oku.
  6. Trepnite jednom ili dva puta i pogledajte
  7. Pogledajte u ogledalo i vidite da li je leća na pravom mjestu, ona se treba ravnomjerno naći na obojenom dijelu vašeg oka.

 

 

Uklanjanje kontaktnih leća

 

Prije uklanjanja leća iz vašeg oka pažljivo operite ruke.

Pogledajte prema gore i gurnite leću jagodicom kažiprsta ka donjem dijelu oka. Palac iste ruke postavite uz donji kapak kako bi prihvatio leće kada krene prema dolje.

Sada držite leće, nježno palcem i kažiprstom i izvadite leće. Nakon što je izvađeno iz oka, leće pažljivo isperite u tekućini za čišćenje i održavanje leća sa obje strane. Tada leće stavite u posudu koju ste prethodno napunili tekućinom za održavanje leća.

 

Ovo je proces koji je preporučen od svih proizvođača i korisnika kontaktnih leća i prikazuje proces stavljanja i skidanja leća u informativne svrhe.

 

Što uraditi kada dobijete svoj prvi par kontaktnih leća u boji?

 

Kontaktne leće su smještene u sterilnoj ambalaži. Kada ih otvarate prvi put preporučujemo slijedeće:

- otvorite bočicu u kojoj se nalaze kontaktne leće

- ako ih ne želite stavljati odmah u oko, izlijte leće sa tekućinom u kutijicu za čuvanje leća i zatvorite kutijicu.

 

Prije prve upotrebe leća u boji posjetite vašeg oftamologa ukoliko ste imali problema sa prethodnim lećama i ukoliko imate teži oblik oštećenja vida.

 

Kontaktne leće se ne smiju koristiti u sljedećim situacijama:

-          ne pridržavate se uputstva za upotrebu

-          rok trajanja leća je istekao 

-          leće su oštećene 

 

Njega kontaktnih leća

 

Važno je pravilno njegovati i održavati kontaktne leće. Adekvatna njega će održavati leće i pružati vam udobnost pri nošenju. Ako se nepravilno odnosite prema lećama, to može dovesti do neželjene iritacije.

 

Kako se čiste kontaktne leće?

 

Leće se čiste sa tekućinom za održavanje leća!

Isperite kutijicu za čuvanje leća, zatim sipajte tekućinu u nju i onda unutra stavite leće koje su prethodno očišćena tekučinom. Nakon što su leće stavljene u kutijicu, naliti još malo tekućine. Zatvoriti kutijicu i i protresti je. Preporučuje se da blago mučkanje traje 15 sekundi.

 

Preporučujemo vam da leće čistite prije i nakon upotrebe, bez obzira da li su leće čiste ili prljave.

 

Održavanje kutijice za čuvanje leća

 

Pri svakom vađenju leća iz kutijice, obavezno prosuti tekućinu u kojoj je leća stajala, unutrašnjost kutije isprati sa par kapi tekućine za održavanje leća i ostaviti da se osuši.

 

 

Vaš Efect Team 


PočetnaPočetna